Powidła śliwkowe z cynamonem
Owoce to źródło witamin i innych mikroelementów, a także błonnika. A przy tym są niesamowicie słodkie, więc nic dziwnego, że przyrządza się z nich różnego rodzaju desery, soki i oczywiście konfitury, np. dżemy czy powidła śliwkowe, które odznaczają się zarówno niezwykłym smakiem, jak i wyjątkową konsystencją.
Powidła śliwkowe – zdecydowanie więcej owoców
Istnieją różne rodzaj przetworów owocowych, ale to właśnie powidła odznaczają się największą zawartością owoców. Przyjmuje się, że musi to być 160g owoców na 100g gotowego produktu – w przypadku dżemu może to być tylko 25g. Nic więc dziwnego, że powidła śliwkowe odznaczają się wyjątkową intensywnością zarówno pod względem smaku, jak i konsystencji. Nie mniej istotny jest także sposób ich przygotowywania – zgodnie z tradycją śliwki mogły prażyć się nawet kilka dni, dopóki nie osiągnęły właściwego koloru, jak i konsystencji. Z jakich śliwek są najlepsze tego rodzaju przetwory? Najlepiej do tego celu nadają się takie gatunki jak śliwka węgierka, mirabelka oraz renkloda.
Śliwkowe wariacje, czyli powidła śliwkowe z cynamonem
Aby podkręcić jeszcze bardziej smak powideł śliwkowych, można wzbogacić je innymi dodatkami. Najczęściej są to przyprawy, np. aromatyczny cynamon. Powidła śliwkowe z cynamonem mają niesamowity smak, aromat, a przy tym jeszcze więcej cudownych właściwości, np. cynamon znany jest ze swoich właściwości rozgrzewających, antyoksydacyjnych, przeciwzapalnych czy antybakteryjnych. Skutecznie przyspiesza także przemianę materii. Nic więc dziwnego, że w połączeniu ze śliwkami węgierkami daje niesamowity rezultat. Takie powidła śliwkowe z cynamonem są wprost stworzone do tego, aby zajadać je w zimowych i nieprzyjemnych miesiącach.
Zastosowanie, czyli powidła śliwkowe cena
Jak spożywać powidła ze śliwek z cynamonem? Oczywiście tak, jak najbardziej lubimy – można bezpośrednio ze słoiczka za pomocą łyżeczki, a także jak uniwersalny dodatek do pieczywa oraz innych dań, np. naleśników, ciasteczek, rogalików i innych wypieków. Dzięki nim danie nabierze niezwykłego charakteru i kolory. A jak jest powidła śliwkowe cena? Pamiętajmy, że składają się one z dużej ilości owoców, które jednak zbierane są w szczycie sezonu – wtedy jest ich najwięcej i są najsmaczniejsze, a prawdziwe powidła nie muszą zawierać dodatku cukru, a jeśli już, to tylko niewielką ilość. Cena jest więc współmierna do jakości.