Catering pracowniczy
Jak wiadomo, zadowoleni pracownicy są bardziej wydajni a ich praca efektywniejsza. Warto pamiętać o tym, aby zapewnić im odpowiednie warunki pracy.
Kto korzysta z cateringu?
Catering pracowniczy przeznaczony jest dla przedsiębiorców, którzy chcą zapewnić wyżywienie pracownikom na miejscu pracy, ale też tym, którzy są oddelegowani do pracy z daleka od siedziby firmy. Jaki catering wybrać? Przede wszystkim najlepiej jest skorzystać z usług firmy, która zapewnia wysokiej jakości produkty spożywcze oraz obiektywnie smaczne posiłki. Jak wiadomo, zapotrzebowanie kaloryczne pracowników jest różne i zależy od tego, w jakich warunkach muszą pracować. Pracownicy, którzy wykonują swoje zadania w niskich temperaturach np. na dworze w czasie zimy potrzebować będą o wiele więcej kalorii niż osoby, które wykonują pracę siedzącą. Warto zaznaczyć, że nie tylko kalorie są ważne, ponieważ równie istotne są mikroelementy oraz makroskładniki pożywienia. Jest to bardzo ważne szczególnie dla osób wykonujących pracę w niebezpiecznych warunkach np. w kontakcie z toksynami. Takim pracownikom trzeba zapewnić posiłki bogate w odpowiednie witaminy.
Jakie korzyści przynosi catering?
Pracownik, który nie musi martwić się o przygotowanie posiłków we własnym zakresie, będzie bardziej efektywny, co prowadzi nie tylko do zadowolenia pracodawcy, ale przede wszystkim klienta, który zleca przedsiębiorstwu pracę. Jeśli chodzi o pracowników biurowych, to równie ważne jest zapewnienie im odpowiedniego posiłku, po to, aby mieli oni energię do wykonywania powierzonych im zadań. Oczywiście takie posiłki będą mniej kaloryczne niż ma to miejsce w przypadku dań dla pracowników fizycznych, jednakże muszą one również zawierać wszelkie potrzebne składnik spożywcze. Warto zaznaczyć, że obiady pracownicze są bardzo opłacalną opcją, ponieważ nawiązuje to dodatkowe relacje między pracodawcą i pracownikami. Jak wiadomo wspólny posiłek to okazja do rozmów i poprawienia atmosfery w pracy. Pracownicy czują się docenieni, co wpływa na ich zadowolenie. Osoby, o które dba pracodawca, są bardziej wydajne w pracy i sumienniej przykładają się do powierzonej pracy. Warto zaznaczyć, że w niektórych ustawowych przypadkach pracodawca ma obowiązek zapewnić pracownikom ciepły posiłek, szczególnie, wtedy gdy osoby pracujące w przedsiębiorstwie muszą zostać w pracy na nadgodziny. Catering dla firm to możliwość zapewnienia odpowiedniego wyżywienia pracownikom.